Leren moet een ervaring zijn.

INNOVATORS MBO Academy

Ik wil er bij zijn!

Waar?

De Fabrique
Westkanaaldijk 7, Utrecht

Bereikbaarheid

Voorafgaand aan en na afloop rijdt er om de 15 minuten een pendelbus tussen station Maarssen (uitgang Kanaalzijde) en De Fabrique. Kom je met eigen vervoer? Dan kun je gratis parkeren op het terrein.

Wie?

Voor iedereen die werkzaam is in het middelbaar beroepsonderwijs.

Wanneer?

Woensdag 16 november van 10:00 tot 17:00 uur.

Innovatie en inspiratie

Op 16 november is het zo ver! De Innovators Academy voor alle docenten uit het MBO. Deze inspirerende dag bestaat uit 3 elementen: interactieve workshops, kennisdeling en nascholing door interessante sprekers & experts. We sluiten af met een giller van een show.

Kortom, een dag die je niet wil missen. En… je hoeft geen gebruik te maken van je professionaliseringsbudget, want deelname is helemaal gratis!

We hebben een gevarieerd programma voor je in petto. Je gaat naar huis met een gevulde rugzak vol ideeën en nieuwe energie. Bepaal zelf aan welke workshops jij deelneemt en laat je inspireren door diverse sprekers uit het onderwijs. Altijd al met één van onze methoden willen werken? Onze adviseurs brengen je op de hoogte van alle mogelijkheden. Werk jij al met een van onze methoden? Dan vertellen we je alles over de nieuwste ontwikkelingen!

  • Interactieve workshops door experts uit jouw vakgebied
  • Lezingen door interessante sprekers zoals Karim Amghar.
  • Methodepresentaties door de INNOVATORS
  • Kennisdeling met vakgenoten
  • De Academy is geheel verzorgd, dus je lunchpakket en borrelplank mag je thuis laten!

Het programma

Bekijk hieronder het programma voor woensdag 16 november. Zo kan je nu alvast kijken waar jij bij wilt zijn!
9:15 - 10:00

Innovators
INNOVATORS
Instruct - DO-IT - VODIX

Tijdens de inloop zullen de INNOVATORS jouw onder het genot van een klein ontbijtje en een kopje koffie vertellen wie wij zijn en wat wij doen. Wees op tijd, anders loop je een croissantje mis!

Karim Amghar
Karim Amghar
Programmamaker, auteur en strijder voor gelijke kansen

Voor de NTR presenteert hij verschillende programma’s en maakt hij documentaires over de onderwerpen waar hij een expertise in heeft. In 2019 en 2020 presenteerde en maakte Amghar de vierdelige serie: 'Karim Pakt Zijn Kans' over kansenongelijkheid in het onderwijs. In 2021 en 2022 presenteerde hij verschillende programma’s voor o.a. de NTR, waaronder 'Het Verhaal Van Abdelkrim', 'Het M Woord', verschillende talkshows, 'Karims Offer' en een vierdelige serie over spiritualiteit, diversiteit en verbinding in de Nederlandse samenleving.

Op inspirerende wijze vertelt Karim over zijn ervaring met studenten, hoe hij met hen het gesprek aangaat en zijn inzet om polarisatie in de maatschappij tegen te gaan.

In dit uurtje nemen we je mee in de methodes die wij aanbieden. Werk je al met een methode, dan vertellen we je graag over de nieuwe ontwikkelingen. Werk je nog niet met een methode, maar ben je wel benieuwd of het iets voor jou kan betekenen? Ook dan ben je welkom bij deze inspiratiesessies van de INNOVATORS.

Josée Huybers en Mark van den Bos
Uitgeverij Instruct

In deze presentatie nemen Josée en Mark je mee in de wereld van digitale geletterdheid.
DIGIT is de oplossing voor iedereen die zijn computer- en digitale vaardigheden wil verbeteren, jong én oud. DIGIT wordt breed toegepast in alle lagen van het onderwijs en is een toonaangevende adaptieve online methode voor digitale vaardigheden in het mbo. Daarnaast is DIGIT ook het antwoord voor alle docenten die hun vaardigheden willen bijspijkeren.

Thijmen van Sprang en Hafida Makioui
Uitgeverij Instruct

Dé methode voor Nederlands, Engels en Duits in het mbo. Met een volwassen en eigentijdse benadering biedt GPS studenten een doorlopende leerlijn voor Nederlands (niveau 1F, 2F en 3F), Engels (niveau A1, A2, B1 en B2) en Duits (opstartniveau, A1, A2 en B1) aan. Daarnaast zijn de eenvoudige bediening en heldere overzichten voor de docent prettig om mee te werken.

Merel Hoveling
Vodix

Burgerschap en LOB voor het mbo, dat is Generation 24/7. Burgerschap is een verplicht vak in het mbo dat op heel veel verschillende manieren wordt (vorm)gegeven. Dit is logisch, want het vak moet herkenbaar zijn voor alle studenten, ook al hebben ze andere beroepsprofielen. Daarnaast wordt het gegeven door docenten met uiteenlopende studieachtergrond, zijn er geen duidelijke eisen en is er geen concrete stofomschrijving. Die hordes neemt Generation 24/7 weg.

Ook het voor LOB ontwikkelde materiaal is op maat gemaakt zodat het toepasbaar is op de persoonlijke situatie van iedere student. Binnen de vijf competenties voor LOB biedt Generation 24/7 ondersteuning voor de docent en studenten door middel van loopbaangesprekken, een opdrachtenmagazijn waarin mogelijkheden tot waardevolle ervaringen voor studenten staan beschreven en reflecteren en het vastleggen van het traject door de student wordt begeleid.

Britt de Roos en Enisa Jahic
Uitgeverij Instruct

GRIP Rekenen biedt mbo-studenten een doorlopende leerlijn aan voor niveau 2A, 2F en 3F. Daarnaast zijn de eenvoudige bediening en heldere overzichten voor de docent prettig om mee te werken.

GRIP Rekenen sluit volledig aan bij de nieuwe rekeneisen en is opgebouwd uit de vijf functionele domeinen die daarin zijn beschreven, aangevuld met de domeinen Basisvaardigheden en Examentraining.

De student kan op niveau 2, 3 of 4 aan de slag. De docent kan differentiëren en onderdelen aan of uitzetten. Zo heeft iedere student zijn eigen virtuele leerroute. Deze leerroute bevat een uitgebreid scala van theorie, video's en opdrachten.

GRIP Rekenen is praktisch en realistisch, vanwege het toepassen van aansprekende contexten in de leerroutes. De context wordt geboden in vijf thema's die aansluiten op de belevingswereld van de student: Studie en Werk, Vervoer, Wonen, Vrije tijd en Burgerschap.

12:00 - 13:00 uur

De Academy is geheel verzorgd, dus je lunch mag je thuislaten.

Dit is inspiratieronde 1. We hebben een heel breed scala aan workshops & presentaties voor je. Achter elke sessie staat tussen haakjes welk interessegebied het meest aangehaald wordt.

Rita Sessink
Rita Sessink
Onderwijsontwikkelaar

Rita is onderwijskundige en master learning & innovation. Zij heeft ruim 32 jaar op een mbo gewerkt als docent en onderwijsontwikkelaar en ze heeft zich gespecialiseerd in loopbaancoaching en -ontwikkeling en burgerschap.

Kirsten Cuppen
Kirsten Cuppen
MBO-docent van het jaar 2021

Mbo-docent Kirsten Cuppen werd in december verkozen tot 'Docent van het jaar 2021'. Een belangrijke en eervolle titel, want een jaar lang is ze ambassadeur voor de mbo-sector. Een rol die haar op het lijf is geschreven. Tevens is ze initiatiefnemer van het Talentenpaspoort.

Een talentenpaspoort is een (digitaal) groeidocument waarin je op basis van jouw individuele ontwikkelbehoefte kunt laten zien wie je bent en waar je talenten liggen. Het is een positief verwoord instrument waarbij ervan uit wordt gegaan dat iedereen beschikt over één of meerdere talenten en dat die met de juiste tools en begeleiding inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Een talentenpaspoort sluit aan bij de visie van een leven lang ontwikkelen en de motivatietheorie van Ryan en Deci.

Ze vertelt je er alles over

Huib tabbers
Huib Tabbers
Ass. Professor Erasmus Universiteit

Een van de exameneisen voor rekenen in het MBO is dat studenten in staat zijn om opgaven in een relevante context op te lossen. Nu weten we uit instructieonderzoek dat leerlingen vaak moeite hebben met contextopgaven. Aan de hand van concrete voorbeelden gaat Huib in deze sessie dieper in op wat het maken van contextopgaven nu zo lastig maakt en bespreekt hij de uitkomsten van onderzoek naar hoe je studenten hierin het beste zou kunnen ondersteunen. En uiteraard ga jij als deelnemer zelf ook aan de slag met een aantal uitdagende contextopgaven!

Ron de Graaf
Ron de Graaf
Projectleider mboRijnland

Edubadges zijn digitale klikbare waarderingen voor prestaties of ontwikkelingen van studenten. Als je op de badge klikt, zie je een omschrijving van de context waarin de badge gehaald is, het leerdoel, de onderliggende criteria, de tijdsinvestering en dergelijke. De student kan de edubadge delen met potentiële werkgevers via LinkedIn, met toekomstige opleidingen, via social media of opnemen in een cv. Alle diploma's zijn gelijk, maar met een badge onderscheidt een student zich en laat zien waar zijn/haar sterke punten liggen. Een student is niet verplicht om een badge te halen en krijgt een badge als een 'plus' naast zijn diploma. Ron vertelt je er alles over in deze sessie. Is het ook wat voor jullie?

Britt de Roos en Hanneke Klein
Uitgeverij Instruct

Leer meer over de inhoud van de instellingsexamens voor de vakken NL, EN en DU en kom meer te weten hoe je deze examens effectief in kunt zetten en beoordelen.

Lexia Emerenciana
Lexie Emerenciana
Podcastmaker 'Van shit naar pit'

Heb je weleens een onderbuikgevoel dat er iets niet klopt in het gedrag van een student? Heb je het gevoel dat er thuis het e.e.a. speelt maar lukt het niet om de vinger op de zere plek te leggen? Of zie je in de wandelgangen dingen gebeuren waar je niet zeker van bent of het in de haak is?

Tijdens de sessie met Lexia Emerenciana deelt ze 9 signalen waar je als docent echt verder mee kunt. Ze geeft je handvatten hoe de student te benaderen en hoe jij het verschil kunt maken. Waardoor je nog meer van waarde kunt zijn op de sociaal en emotionele ontwikkeling van de student.

Alexander Smit
Alexander Smit
Promovendus - onderzoeker RUG

Het is bekend dat laaggeletterden vatbaar zijn voor (digitale) exclusie, onder andere vanwege beperkte linguïstische vaardigheden. Hierdoor wordt ICT-gebruik bemoeilijkt en wordt er een afstand gecreëerd tussen de (digitale) samenleving en henzelf, terwijl digitale media juist middelen kunnen bieden om op andere manieren met taalvaardigheden om te gaan, en zo (digitale) participatie en inclusie te faciliteren voor deze doelgroep. Alexander Smit, promovendus/onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, zal op basis van inzichten uit zijn onderzoek naar digitale participatie onder laaggeletterden laten zien tegen welke digitale barrières laaggeletterden in het dagelijkse leven aanlopen, en hoe laaggeletterden op creatieve en innovatieve wijze gebruikmaken van de mogelijkheden die digitale media bieden om zo toch te kunnen participeren binnen de digitale samenleving.

Bastiaan Geleijnse
Bastiaan Geleijnse
Cartoonist Fokke & Sukke

Bastiaan is een Nederlands journalist, columnist, cabaretier en medebedenker/scenarist van de cartoonreeks Fokke & Sukke. Hij zat ook in de redactie van het satirische televisieprogramma Dit was het nieuws. In deze sessie geeft hij een inkijkje in zijn werk en zet de boel weer even op scherp. Hoe vang je politieke kwesties in een humoristisch cartoon? Bastiaan laat het je zien.

Bart Lakeman
Bart Lakeman
Expert Rekenonderwijs MBO

Bart geeft trainingen, coaching en advies op het gebied van rekendidactiek, rekenproblemen, werkvormen in het rekenonderwijs, differentiatie in de les en andere aanverwante onderwerpen binnen het kader van het rekenonderwijs.

De workshop gaat inhoudelijk over het geven van een goede rekenles, met oog voor persoonlijke leerlijnen, zwakke rekenaars, sterke rekenaars maar ook voor rekendidactiek tijdens de les en hoe je de methode kan inzetten. De workshop zal veel interactie bevat en zich baseren op aangedragen casussen.

Vera van Westerlaak
Vera van Westerlaak
Docent WisMon

In een interactieve workshop staat Vera stils bij de relevantie en het belang van het aanleren van onderzoeksvaardigheden op het MBO. Daarnaast bespreekt ze welke hindernissen er bij het aanleren van onderzoeksvaardigheden voornamelijk spelen. Tot slot staan we met een actieve werkvorm stil bij concrete oplossingen. Dat kan d.m.v. van online tools, maar ook op low-tech manieren is er al snel héél veel te winnen.

Na de workshop vertrek je met ideeën voor werkvormen, die je direct kunt toepassen met je leerligen.

14:30 - 15:00

Even een paar momentjes ontspannen onder het genot van een lekker bakkie.

Jaap van Gils
Jaap van Gils
Werkgroep digitaal burgerschap

Jaap van Gils neemt ons mee in zijn visie op burgerschap in een digitaliserende wereld.

Margreet Jonker
Margreet Jonker
Top- & loopbaancoach

Margreet is er voor een volgende stap. Ze inspireert en faciliteer je graag om je eigen (werk)plek in te nemen. Ze begeleidt je om op eigen kracht, vol zelfvertrouwen te gaan doen wat je écht moet doen, zodat je zichtbaar bent en daar mee meer werkgeluk & werkplezier hebt. En dus meer SUCCES aantrekt.

Marja den Boer
Marja den Boer
Eigenaar Datadidact & ontwikkelaar

Denk jij dat Microsoft 365 geen geheimen voor jou heeft? Marja den Boer, freelance ontwikkelaar voor Instruct, test jouw kennis en geeft antwoord op prangende vragen. Bijvoorbeeld wat de overeenkomst is tussen Kanye West en Microsoft Office en waarom het maar goed is dat Martin Luther King geen PowerPoint had. Handige foefjes en wetenswaardigheden ontbreken natuurlijk niet. Kennis met een knipoog dus! Je gebruikt je smartphone voor de juiste antwoorden en wie weet val jij wel in de prijzen.

Henk Vegter
Henk Vegter
Oprichter Rekentube en docent

Henk kijkt eerst een goed met je naar de basisvaardigheden; even nadenken over wat de basis van rekenen ook al weer is. Kan je aan mbo studenten de tafels nog wel leren? Daarna heeft hij een aantal prikkelende rekenproblemen, waar oplossend over nagedacht kan worden en bespreekt hij welke onderdelen van het rekenen hiermee gestimuleerd worden en in de problemen verwerkt zijn.

Joris van der Heijden
Joris van der Heijden
VRinSchool

Tijdens een workshop neemt Joris je mee op reis in 360 werelden, Het VR Ontdekspel, VR Zelf Maken en diverse voorbeeldprojecten van andere scholen. Ook krijg je tips over VR brillen en oplaadstations zodat je precies weet wat nodig is voor VR binnen de school. Kortom: tijdens de workshop ga je vooral ervaren! Dus geen lange verhalen, maar aan de slag!

15:50 - 16:30

De Speld
De Speld

Online satirisch nieuwsmagazine De Speld gaat in deze show de strijd aan met alles wat ons de komende decennia te wachten staat. Van algoritmes tot zeespiegelstijging en van Artificial Intelligence tot zeespiegelstijging.

Verwacht een confettikanon aan satirische scenes, dilemma’s waarvan je nooit dacht dat ze bestonden en hilarische nieuwsflitsen. De ontdekking van de zwaartekracht is slechts een incident vergeleken met de onthullingen in deze voorstelling.

En vergis je niet: de toekomst op de hak nemen in een cabaretvoorstelling, dat is helemaal niet makkelijk. Want de toekomst is nog niet gebeurd. Gelukkig heeft De Speld voor het script van de voorstelling de hulp ingeroepen van een state of the art computeralgoritme.

Het antwoord op de aloude theatervraag ‘to be or not to be’ heeft de computer al berekend. Het is to be.

16:30 - 17:30

Een ontmoetingsplek voor vakgenoten. We sluiten gezamenlijk af met een hapje en drankje.

Giller van een eindshow: De Speld

De Speld gaat de strijd aan met alles wat ons de komende decennia te wachten staat. Van algoritmes tot Artificial Intelligence en de zeespiegelstijging.

Verwacht een confettikanon aan satirische scenes, dilemma’s waarvan je nooit dacht dat ze bestonden en hilarische nieuwsflitsen. De ontdekking van de zwaartekracht is slechts een incident vergeleken met de onthullingen in deze voorstelling.

Meld je nu direct aan!

Veelgestelde vragen

Hoe ziet het programma eruit?

Het programma staat hierboven. Maar let wel: er kan eventueel nog iets wijzigen in het programma in aanloop naar de Academy. Houd de website dus goed in de gaten.

Zijn er deelnamekosten aan verbonden?

Deelname aan de MBO Academy is kosteloos, maar aanmelden is niet vrijblijvend. Bij een no-show (zonder afmelden) zijn we genoodzaakt kosten in rekening te brengen.

Kun je er onverhoopt niet bij zijn? Meld je dan tijdig af via [email protected]

Kan ik online deelnemen?

Vanwege het interactieve karakter van het evenement zal er geen livestream beschikbaar zijn.

Wanneer ontvang ik een bevestiging?

Na aanmelden krijg je direct per mail een bevestiging van deelname. In sommige gevallen belandt de bevestigingsmail in je spambox. Controleer dan ook altijd de spambox wanneer je nog niks hebt ontvangen.

In aanloop naar de MBO Academy zullen we je per mail op de hoogte houden van het programma.

Hoe kom ik er?

Met het ov: Op station Maarssen stoppen treinen uit Amsterdam en Utrecht. Vanaf station Maarssen rijdt er om de 15 minuten een pendelbus tussen station (uitgang Kanaalzijde) en De Fabrique.

Met de auto: Je kunt gratis parkeren op één van de 700 parkeerplaatsen. Heb je een elektrische auto? Dan is het mogelijk om deze op te laden via één van de 10 laadpalen op ons parkeerterrein.

Met de benenwagen: Het is 15 minuten lopen vanaf station Maarssen (uitgang Kanaalzijde).

Wordt het evenement vastgelegd?

Bij dit evenement worden foto en video opnames gemaakt. Wanneer je deelneemt aan de MBO Academy geef je de organisatie toestemming om beelden te gebruiken voor communicatiedoeleinden. We gaan selectief en integer om met het gebruik van foto’s en video’s in publicaties achteraf.

Heb ik recht op de Early Bird actie?

De 1e 100 aanmelders die deelnemen aan de MBO Academy op 16 november 2022 ontvangen een gepersonaliseerde Secrid cardprotector. De 100 deelnemers worden in aanloop naar het evenement op de hoogte gebracht. De cardprotectors worden persoonlijk overhandigd op de MBO Academy.

Praktische info

Adres locatie: Westkanaaldijk 7, 3542 DA Utrecht

Service op locatie:

  • Je kunt bij de bewaakte garderobe je jas en tas kwijt.
  • WiFi netwerk= defabrique, wachtwoord= defabrique.
  • Heb je een elektrische auto? Er zijn 10 oplaadpunten beschikbaar op het terrein.

Contact: [email protected]

Kun je er onverhoopt niet bij zijn? Meld je tijdig af via [email protected]

Contact

Vragen? Opmerkingen? Tips? Laat het ons weten!