Workshop burgerschap & maatschappij
Onder burgerschap verstaan we de manier waarop we met zijn allen deelnemen aan de maatschappij en die helpen vormgeven. Burgerschapsvorming brengt kennis, vaardigheden en houding bij die we nodig hebben om nu en later actief te kunnen meedoen in onze samenleving.
In deze workshop houden we op speelse en interactieve wijze de spiegel voor op jouw school.
- Leren
- Doen
- Ervaren
Inhoud
Elke school is anders en geeft op een eigen wijze invulling aan burgerschapsonderwijs. In overleg met de school wordt daarom de inhoud van de workshop bepaald. Wil je bijvoorbeeld inzoomen op bepaalde thema’s of bijvoorbeeld de actualiteit, of juist meer de nadruk leggen op een stukje didactiek?
Een workshop zal echter altijd dezelfde kenmerken hebben: het is interactief en kijkt naar de kennis en vaardigheden van de docenten op school. Want wat is nou eigenlijk ‘goed burgerschap’ en zijn wij zelf als volwassenen eigenlijk wel ‘goede burgers’?
Naast het behandelen van een specifiek maatschappelijk thema, kunnen we dus ook de nadruk leggen op het burgerschapsonderwijs op school. Veel docenten die burgerschap geven zijn hier namelijk niet expliciet voor opgeleid. Vaak geeft dit mooie situaties omdat er heel praktisch naar de materie wordt gekeken, maar toch geeft dit ook vaak hulpvragen. Die gaan dan vooral over hoe bepaalde onderwerpen didactisch het best kunnen worden aangesneden. Daar hebben wij didactische tips voor ontwikkeld: concrete tips die aansluiten bij bepaalde thema’s of specifieke vragen. In deze tips adviseren wij over hoe een vraag of onderwerp het best besproken kan worden, hoe je iets op de juiste manier introduceert of waar je als docent bijvoorbeeld op moet letten bij het evalueren of bespreken.
Vraag informatie aan:

